Przepyszne placuszki, polecam bardzo.
Oddzielić białka od żółtej, białka ubić na sztywną pianę. Razem wymieszać kefir, jajka, mąkę, proszek budyniowy, cukier, cukier waniliowy, sodę i proszek do pieczenia. Wszystko musi być wymieszane na gładką lśniącą masę. Na koniec dodać ubite białka i delikatnie wymieszać. Jabłka i gruszki obrać i pokroić w plasterki. Dodać do ciasta i wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i nakładać porcje ciasta za pomocą dużej łyżki. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor.
Podawać z syropem klonowym , cukrem pudrem , dżemem – jak kto lubi 🙂
Wykonanie w thermomix
- nałożyć motylek, wlać białka z jajek, ubijać 3 minuty, obroty 3,5
- wyjąć białka z naczynia
- zdjąć motylek, dodać wszystkie pozostałe składniki, oprócz owoców, zmiksować 1 minutę, obroty 6
- zdjąć kopystką ciasto, zmiksować 20 sekund, obroty 6
- dodać ubite białka, wymieszać delikatnie kopystką
- dodać kawałki jabłek i gruszek, wymieszać delikatnie kopystką
- reszta jak wyżej
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.