Oto moje śniadanie, bardzo dobre placuszki. Polecam
Jeśli lu bicie słodkie można do ciasta dodać łyżkę miodu.
Wykonanie ciasta – szklankę płatków zmielić blenderem, ale nie na mąkę. Powinno być widać co to jest, małe kawałeczki płatków. Zmielone płatki połączyć z całymi, dodać żółtka, sól, mleko. Dokładnie wymieszać i zostawić na 30 minut.
Gruszki obrać, wyciąć gniazda nasienne, obrać ze skórki. Pokroić na średniej wielkości kawałki. Ja lubię czuć owoce. Pokrojone gruszki dodać do masy z płatkami, wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy z płatkami. Delikatnie wymieszać.
Smażenie – rozgrzać mocno patelnię. Można smażyć na oleju lub na klarowanym maśle. Nakładać placuszki dużą łyżką i smażyć tak długo aż będzie można je obrócić i się zarumienią. Następnie odwrócić i smażyć z drugiej strony minutkę.
Można posypać cukrem lub skropić miodem lub polać syropem klonowym itp.
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.