Bardzo dobre placuszki, bardzo delikatne i pyszne.

placuszki

Wykonanie ciasta – Białka oddzielić od żółtek. Do miski wrzucić wszystkie składniki i zmiksować na gładką masę.  Najlepiej użyć miksera lub robota kuchennego. Białka ubić na sztywną pianę. Wmieszać białka w ciasto ale delikatnie.

placuszki

Smażenie – na patelni rozgrzać małą ilość oleju i nakładać ciasto porcjami na patelnię. Smażyć na średnim ogniu na złoty kolor z obydwu stron.

Wykonanie w thermomix

  • nałożyć motylek, wlać białka, ubijać 3 minuty, obroty 3,5. Białka muszą być sztywne
  •  wyjąć białka z naczynia
  •  do naczynia włożyć pozostałe składniki, wymieszać obroty 5, 30 sekund
  •  dodać białka i wymieszać za pomocą kopystki
  •  smażenie jak wyżej

Placuszki rewelacja, polecam