Bardzo dobre i szybkie ciasto. Smakowało wszystkim. Możecie użyć innych owoców, ale muszą być kwaskowate. Ciasto jest słodkie.

ciasto

Wykonanie ciasta – do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy i pokrojone w kawałki zimne masło. Wszystko posiekać nożem do połączenia się masła z resztą składników. Można użyć miksera i miksować pulsacyjne. Powinna powstać kruszonka. Dodać żółtka i śmietanę i dalej siekać. Szybko zagnieść ciasto w płaski placek i podzielić na dwie części. jedna trochę większa od drugiej.

ciasto

Blaszkę o wymiarach 20×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć na dnie większą część ciasta. Wstawić blaszkę na 30 minut do lodówki. Drugą część ciasta spłaszczyć i włożyć do woreczka foliowego i do lodówki.

Białka – jak już zbliża się czas wyjęcia ciasta z lodówki ubić białka ze szczyptą soli. Jak już białka są sztywne powoli wsypywać cukier, cały czas ubijać. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i chwilkę jeszcze ubijać.

Formowanie ciasta – na spód ciasta rozłożyć rozmrożone i odcedzone porzeczki. Na porzeczki masa z piany, na górę zetrzeć na tarce o dużych oczkach pozostałe ciasto.

ciasto

Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 C i piec 35-40 minut. Ciasto musi wyrosnąć i lekko się zarumienić.

Poczekać aż ciasto ostygnie i pokroić na kawałki.

Ciasto jest pyszne.

ciasto

Wykonanie w thermomix

  • do naczynia miksującego dodać pokrojone w kostkę masło, mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, ucierać –  naczynie zamknięte, interwał, czas 1 minuta
  • dodać żółtka i śmietanę, ucierać interwał, czas 1 minuta
  • wyjąć ciasto, zlepić w kulę, spłaszczyć i podzielić na dwie części. Jedna musi być większa. Tą większą część rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i do lodówki na 30 minut. Drugą część włożyć w woreczek foliowy i do lodówki. Wszystko razem trzymać w lodówce 30 minut.
  • umyć i wysuszyć naczynie
  • dodać białka i szczyptę soli,nałożyć motylek ubijać 4-5 minut, obroty 3,5 , czasami trzeba ubijać dłużej. białka muszą być mocno sztywne.
  • ubijać nadal i powoli przez otwór do miarki wsypywać cukier na koniec mąkę ziemniaczaną
  • na spód ciasta rozłożyć porzeczki i przykryć e pianą z białek. Na górę zetrzeć drugą część ciasta
  • pieczenie jak wyżej