Taką bezę można zawsze mieć upieczoną i scjowaną na póżniej. Przyda się gdy pojawi się niespodziewany gość lub jak będziecie mieli ochotę na coś słodkiego. Jest bardzo dobra polecam.

beza orzechowa

Na zdjęciu jest deser w którym wykorzystałam te bezy.

Przygotowanie bezy – taką bezę najlepiej przygotować kilka dni wcześniej, będzie prościej i szybciej. Białka ubić na sztywną pianę. Musi być tak sztywna że jak wyciągnięcie mieszadła od miksera to powinny zostać białka w tym samym połoźeniu jak je zostawiliście. Orzechy zmiksować, część zostawić i zmielić już nie tak drobno. Do ubitych białek powoli wsypywać cukier, ciągle mieszając.Dodać ocet.  Po dodaniu całego cukru jeszcze chwilkę mieszać. Teraz powoli wsypywać zmielone orzechy. Mieszać już chwilkę. Na blaszkę wyłożyć papier do pieczenia, wyłożyć masę bezową. Fromować bezę jak chcecie. Mogą być małe beziki lub płyta, którą potem można pokroić na małe kwadraty.

Pieczenie – nagrzać piekarnik do 200 C, włożyć blaszkę i piec 5 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 C i piec 1 godzinę i 20 minut. Nie otwierać piekarnika podczas pieczenia !!!!!

Następnie wyjąć z piekarnika i ostudzić. Zawinąć bezę w papier do pieczenia i tak może leżeć bardzo długo. Czekając aż dostaniecie ochotę na pyszną bezę.

Polecam beza jest pyszna.

RADA – chcąc mieć 100% pewności że beza jest gotowa  trzeba sprawdzić w ten sposób – powdażając bezę nożem musi lekko odejść od papieru. Spód musi być twardy. Jak jest dułklejący to znaczy że nie jest jeszcze dotowa beza.

bezy

Wykonanie bezy w thermomix

– do naczynia miksującego wrzucić 3/4 ilości orzechów, zmielić je na drobną masę ale nie na puch, obroty 6; czas 5 sekund, ale radzę sprawdzać. Czas zależy jak duże są orzechy, dlatego czasami trzeba dłużej mielić

– wyjąć orzechy z naczynia i włożyć pozostałe, zmiksować obroty 5, czas 3 sekundy, znowu sprawdzić. Ta porcja nie ma być mocno zmielona.

– wyjąć orzechy i włożyć do osobnej miseczki. Wytrzeć dokładnie naczynie

– do naczynia dodać białka i ubijać, obroty 3,5 czas 4 minuty

– ubijać obroty 3,5 i powoli dodawać cukier, na koniec ocet

-dodać orzechy i wymieszać już tylko kołpystką

-reszta jak wyżej

Polecam