Dzisiaj miałam dzień wolny , więc postanowiłam zrobić makaron, zawsze tak robię. z makaronem jest trochę bawienia o bałaganu, ale jak obie to porządnie zorganizujecie to warto. Smak zupełnie inny jak kupny.
Nie mam tu za bardzo miejsca bo moja kuchnia tu jest bardzo malutka nie to co w domku, ale trzeba sobie jakoś radzić. Do miski przesiać mąkę przez sitko dodać sól, lekko ubite jajka, oliwę z oliwek. Wszystko dobrze ugnieść żeby powstało gładkie ciasto. Przykryć wilgotną ściereczką i zostawić na 20 minut żeby odpoczęło. Następnie rozwałkować tak cienko jak potraficie i pociąć ciasto na szerokość jaką chcecie. Najłatwiej jest wtedy złożyć makaron w harmonijkę. Przy każdym przełożeniu podsypać mąką, żeby się nie skleiło. Następnie za pomocą ostrego noża ciąć paski makaronu.
Bardzo pomocna jest maszynka do cięcia makaronu. Cudowna sprawa, rozwałkuje idealnie i krojenie super. Tylko trzeba pamiętać żeby przy każdej zmianie nowego płata makaronu posypać lekko mąką, nie będzie się przyklejało i paski ładnie będą pocięte.
Jeżeli chcecie użyć go od razu, należy ugotować makaron w osolonej wodzie bardzo krótko. Domowy makaron gotować krótko 1-2 minuty. Jeżeli chcecie go użyć później, rozwiesić makaron na drążku, lekko posypać mąką i zostawić do całkowitego przesuszenia. Tak przygotowany makaron wkładamy do szczelnego pudełka i możemy przechowywać bardzo długo. Rosół z takim makaronem to magia 🙂
Smakosz.
25 czerwca, 2014 o 21:04
Domowy makaron jest pyszny, sam go wykonuje. Mnie smakuje z mąki pełnoziarnistej firmy Lubella. Wydaje mi się jednak, że po zastosowaniu w nim jajek ma on skrócony czas do spożycia.
Powinniśmy o tym pamiętać.
kuchcik8
25 czerwca, 2014 o 21:19
Dziękuję za wskazówki, ja już robiłam kiedyś płaty do lazanii, mam jeszcze do dziś.. Ciasto wysuszone jest jak papier, ale masz racje. Czas przechowywania z pewnością jest krótszy . Pozdrawiam