Dzisiaj miałam dzień wolny , więc postanowiłam zrobić makaron, zawsze tak robię. z makaronem jest trochę bawienia o bałaganu, ale jak obie to porządnie zorganizujecie to warto. Smak zupełnie inny jak kupny.

swojski makaron

Nie mam tu za bardzo miejsca bo moja kuchnia tu jest bardzo malutka nie to co w domku, ale trzeba sobie jakoś radzić. Do miski przesiać mąkę przez sitko dodać sól, lekko ubite jajka, oliwę z oliwek. Wszystko dobrze ugnieść żeby powstało gładkie ciasto. Przykryć wilgotną ściereczką i zostawić na 20 minut żeby odpoczęło. Następnie rozwałkować tak cienko jak potraficie i pociąć ciasto na szerokość jaką chcecie. Najłatwiej jest wtedy złożyć makaron w harmonijkę. Przy każdym przełożeniu podsypać mąką, żeby się nie skleiło. Następnie za pomocą ostrego noża ciąć paski makaronu.

Bardzo pomocna jest maszynka do cięcia makaronu. Cudowna sprawa, rozwałkuje idealnie i krojenie super. Tylko trzeba pamiętać żeby przy każdej zmianie nowego płata makaronu posypać lekko mąką, nie będzie się przyklejało i paski ładnie będą pocięte.

domowy makaron

Jeżeli chcecie użyć go od razu, należy ugotować makaron w osolonej wodzie bardzo krótko. Domowy makaron gotować krótko 1-2 minuty.  Jeżeli chcecie go użyć później, rozwiesić makaron na drążku, lekko posypać mąką i zostawić do całkowitego przesuszenia. Tak przygotowany makaron wkładamy do szczelnego pudełka i możemy przechowywać bardzo długo. Rosół z takim makaronem to magia 🙂