Dzisiaj proponuję Wam polędwiczki z woka w pysznym sosie na ostro. Polędwica nie wymaga długiego gotowania, kilka minut i obiad gotowy.

mięso z woka

Polędwice umyć, wysuszyć, pokroić w małe kawałki. Doprawić solą, pieprzem i papryką w proszku, wymieszać. W woku rozgrzać olej i wrzucić pokrojone polędwiczki, smażyć mieszając, aż stracą kolor surowizny i lekko zbrązowieją.  Zdjąć z woka i odłożyć w miseczkę.

danie z woka

Paprykę oczyścić i pokroić z drobną kostkę, chilli tak samo, czosnek posiekać drobno, wszystko wrzucić do woka. Smażyć na małym ogniu, aż warzywa lekko zmiękną, wtedy dodać polędwiczki, odsączone oliwki i sos pomidorowy, wymieszać. Sprawdzić smak i w razie potrzeby doprawić. Ja użyłam mojego sosu pomidorowego ze słoiczka, który robiłam w lecie. Wy możecie użyć każdego sosu pomidorowego.

polędwica w sosie

Zmniejszyć ogień i gotować kilka minut, aż polędwica będzie miękka. Młoda świeża polędwiczka nie wymaga długiego gotowania i będzie delikatna i rozpływała się w ustach 🙂 Podczas gotowania nadmiar wody wyparuje, ale gdyby sos  był za rzadki , zagęść go mąką ziemniaczaną rozmieszaną w małej ilości wody i dodaj ją do gotującego się sosu, zamieszaj i gotowe.

polędwica z woka

Ja podałam z makaronem chińskim, ale również pyszne będzie z ryżem. Smacznego