Trochę z tym pracy, ale wyszły pyszne. Uwielbiam takie nadzienie z budyniem i truskawkami.
Ugotować budyń jak na opakowaniu, tylko z mniejszą ilością mleka ( 350ml )
Twaróg zmielić, dodać mąkę , proszek do pieczenia i pokrojone masło. Szybko zagnieść ciasto na gładką masę. Wstawić ciasto do lodówki na całą noc. Następnego dnia rozwałkować ciasto do grubości 3 milimetrów i czterokrotnie poskładać ciasto jak kartkę, zawsze jeszcze rozwałkować po złożeniu tak, żeby się ciasto skleiło. Włożyć ciasto do woreczka i do zamrażarki na kilka minut do schłodzenia. Nie wolno zapomnieć i zamrozić !!! Można schłodzić w lodówce, ale to zajęłoby dużo więcej czasu. Powtórzyć to 3-4 razy.
Ciasto rozwałkować na kształt prostokąta i pokroić na równe kwadraty. Na każdym położyć łyżeczkę budyniu i pokrojone truskawki. Ciasto poskładać, a brzegi mocno przycisnąć.
Białka lekko ubić i posmarować nimi ciasteczka, obsypać cukrem.
Nagrzać piekarnik do 200C i piec ciastka 20 minut lub aż lekko nabiorą złotego koloru.
Dodatkowo można obsypać cukrem pudrem, gotowe. Są pyszne polecam.
A.
26 października, 2015 o 13:29
Dostałam kiedyś przepis na pyszne ciastka od kuzynki : równe ilości margaryny i twarogu ( u mnie po 250 g), mąka pszenna około 3/4 kg ( zależy od mąki, bywa czasami wilgotniejsza, czasami bardziej sucha, w każdym razie ciasto nie powinno się lepić do rąk i dać wałkować), cząstki jabłka lub budyń ugotowany w mniejszej ilości mleka. Zagnieść ciasto, schłodzić, rozwałkować na około 2-3 mm, kroić w kwadraty, nadziewać łyżką budyniu lub cząstką jabłka, nie sklejać brzegów, piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni do zezłocenia
kuchcik8
26 października, 2015 o 13:48
Super przepis , musze tez spróbować , pozdrawiam