Dostałam przepis na te ziemniaki i z taką dziwną nazwą od  Nic.I nikt nie wie dlaczego taka nazwa 🙂 Ziemniaki są rewelacyjne.

Masło roztopić na gorącej patelni, wlać do miseczki. Ziemniaki oskrobać, pociąć w cienkie talarki. Naczynie w którym będą zapiekane ziemniaki wysmarować lekko masłem. Położyć pierwszą warstwę ziemniaków, posmarować masłem , posolić , posypać tymiankiem. Następna warstwa ziemniaków, posmarować masłem i posypać ziołami, doprawić solą.

ziemniaki z masłem

Nagrzać piekarnik do 200C , przykryć naczynie folią aluminiową i piec 50 minut. Odkryć ziemniaki zwiększyć temperaturę do 240 i smażyć aż staną się mocno podpieczone i chrupiące.

ziemniaki

Podawać z mięsem, jajkiem jak kto lubi.

ziemniaki z tymiankiem

Pyszne, polecam.