Lubie pomidory i jajka , więc to bardzo mi odpowiadało i smakowało takie połączenie. Lekkie drugie śniadanie, ale wystarczająco syte, żebym nie czuła się głodna.
Ściąć górę pomidorów od strony gdzie były przyczepione do łodyżki. Za pomocą łyżki wydrążyć środki, położyć je na sitku i zostawić do wykorzystania później. Rozłożyć na blacie ręczniczek papierowy i położyć pomidory do góry dnem, żeby nadmiar wody wypłynął. Zostawić tak na około 15 minut. Pomidorki położyć w żaroodpornym naczyniu, obsypać solą i pieprzem. Wbić jajko do środka, znowu lekko posolić i obsypać potartym parmezanem. Moja znajoma wlewa jeszcze łyżkę śmietany, ale ja tego nie robiłam. Jak ktoś ma ochotę to można dodać, podobno super. Śmietana musi być gęsta.
Nagrzać piekarnik do 180 C i piec pomidory 15-20 minut. Trzeba już po 15 minutach obserwować, radzę otworzyć piekarnik na chwilkę i lekko odsłonić górną warstwę jajka. Białko powinno się ściąć, a żółtko powinno pozostać lejące.
Na talerz rozłożyć rukolę lub inną sałatę, dodać odsączone środki pomidorów,lekko skropić oliwą z oliwek i doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Na sałatę rozłożyć pomidory i natychmiast jeść. Smacznego 🙂
Daniela
3 października, 2015 o 14:08
Będę musiała spróbować, wygląda pysznie 🙂
kuchcik8
3 października, 2015 o 14:09
Dziękuję za komentarz, były super a co najważniejsze dla mnie nie byłam głodna