Jest to pomysł na drugie śniadanie, połączenie wędliny i sałaty.  Wystarczy nawet dla dużego faceta, ponieważ zawiera wszystko.

drugie śniadanie

Zaczynamy od przygotowania sałaty, trzeba ją umyć i osuszyć. Położyć na talerzyki, zrobić z niej podstawę do reszty składników. Ugotować jajka na twardo, od zagotowania się wody gotować 7 minut. Włożyć jajka do zimnej wody, przestudzić je. Obrać z łupinek i przekroić na cztery części, odłożyć na bok.

Nagrzać piekarnik z opcją – grill, lub termoobieg do 230 stopni. Na płaskie naczynie żaroodporne wlać odrobinę oliwy, rozsmarować, położyć plasterek dobrej gatunkowo gotowanej szynki na to plasterek sera, potem plasterek wędzonego bekonu i zapiec do czasu aż bekon stanie się lekko chrupiący. Wyłożyć na przygotowaną sałatę, położyć ćwiartki jajek, kleksik majonezu lub jogurtu i kilka pomidorków koktajlowych i kilka plasterków świeżego ogórka, kilka listków roszponki. Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Podawać natychmiast.

zielona sałatka

Można skropić lekko oliwą z oliwek. Smacznego