Jest to pomysł na szybki obiad, tylko trzeba kupić kilka produktów bez których nie wyjdzie taki pyszny smak, mam na myśli grzyby shiitake i mu-err. Są to chińskie grzyby, jeśli nie dostaniecie grzybów shiitake, to można użyć leśnych lub ciemne pieczarki, nazywane inaczej kasztanowymi.

egzotyczne danie

Danie wyszło naprawdę bardzo dobre i co ważne bardzo szybko się je robi. Suszone grzyby mu-err zalać wrzącą wodą i zostawić na 30 minut. Pędy bambusa odcedzić i pokroić w cienkie paski. Pora oczyścić i pokroić w cienkie paseczki, paprykę oczyścić z pestek i błonek i pokroić w paseczki.Polędwiczkę oczyścić z błonek i pociąć w cienkie słupki, doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką.Grzybki shiitake umyć, oczyścić i pociąć w paseczki.

potrawka

Na patelni z olejem smażyć pora, paprykę, tak długo, aż lekko zmiękną, zdjąć z patelni. Na tej samej patelni z dodatkową porcją oleju smażyć polędwiczkę, aż straci swój kolor surowizny. Następnie dodać odsączone i pokrojone drobno suszone grzyby i grzyby shiitake i smażyć 5 minut. Wodę z grzybów suszonych zostawić !!!

Dla mnie grzyby shiitake mają smak i konsystencję  jak leśne grzyby, może trochę mniej aromatyczne.

chińska potrawka

W garnuszku wymieszać ketchup, sos sojowy ,wodę z suszonych grzybów,kostka rosołowa lub 500ml wywaru , ocet winny, mąka ziemniaczana. Jeżeli dodacie kostkę rosołową trzeba dodać 500ml wody. Z tą wodą to już każdy może dodać jak lubi, my lubimy dużo sosu więc dodałam trochę więcej, to danie można zrobić w wersji bardziej suchej, wtedy dolewamy mniej wody to już zależy od Was 🙂

egzotyczne danie

Do mięsa i grzybów wrzuć przesmażone warzywa, pędy bambusa, sos, wodę, doprowadź do wrzenia i dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie.

polędwica w sosie

Danie jest pyszne, smak na pewno Was zaskoczy 🙂