Taki sos możecie wykorzystać na różne sposoby, do zupy, jako sosy do makaronów i ryżu, do mięs itp

przecier

Pomidory umyć, pokroić na ćwiartki, cebulę i czosnek posiekać drobno. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić cebulę i czosnek, smażyć aż nabierze złotego koloru, dodać pomidory i smażyć na małym ogniu aż pomidory się rozgotują.  Często mieszając.  Zmiksować masę pomidorową na gładką masę za pomocą malaksera lub thermomixu. Jeśli mimo to pozostaną kawałki skór, przetrzeć całość przez sito. Czystą gładką masę zagotowujemy ponownie, jeśli jest zbyt rzadkie gotować mieszając do momentu, aż trochę zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać cukier. Posiekać drobno oregano i bazylię i dodać do sosu, gotować 10 minut. Ponownie zmiksować, ale już nie tak dokładnie zioła mogą być lekko widoczne. Wlać przecier do słoików, zamknąć i pasteryzować 15 minut.

Sos jest pyszny, gwarantuję że będziecie po niego często sięgać.