Bardzo pyszne ciasteczka, kruche, lekki posmak orzechowy, mniam, mniam mniam.

Kruche ciasteczka

Za pomocą miksera rozetrzeć masło z cukrem na jednolitą masę. Dodać masło orzechowe i jajka, dokładnie połączyć. Teraz trzeba już użyć końcówki do ucierania gęstych ciast. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki, żeby powstała jednolita masa.

Wyjąć ciasto z miski i lekko zagnieść jeśli masa nnie jest gładka. Ciasto  jest kruche, nie da się rozwałkować.

Formowanie ciastek – wziąść ręką masę, tak oloło wielkości orzecha włoskiego i uformować kulkę. Spodnią część zamoczyć w mące a górę w cukrze. Rozłożyć kulki w odstępach, stroną na której jest mąka to jest dół ciastka. Palcami lekko przydusić ciasto i formować okrągłe ciastka, ale nie za mocno, tak na grubość 0.5 cm.

Można też nadać im innego kształtu, ale to jak już kto chce.

Ja część ciastek wycinałam foremkami, ale jest to trudne, ponieważ ciasto nie chce się zbyt łatwo rozwałkować. Trzeba to robić z wyczuciem i sposobem.

Piec ciastka w nagrzanym piekarniku do 200 C przez 15-20 minut. Następinie wyjąć z piekarnika i zostawić , aż ostygną.

Gotowe, naprawde są przepyszne.

Ciastka bardzo kruche

Thermomix – do naczynia miksującego wrzucić masło, masło orzechowe, jajka, cukier, czas 45 sek, obroty 5

– dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól( jeśli masło orzechowe nie było solone, czas 2 minuty, obroty 5 , podczas mieszania zatrzymać i przemieszać kołpytką, zrobić to dwa razy

– wyjąć ciasto z naczynia i lekko zagnieść rękoma, reszta jak wyżej.