Jest to pomysł na Świąteczny torcik, na pewno umili tak piękny czas. Ciasto jest pyszne masa malinowa mocno ożywia smak.
Wykonanie ciasta – jest banalnie proste, przesiać do miski mąkę, sodę i kakao, wymieszać. Za pomocą miksera ubić jajka na puch. Do garnuszka wlać colę dodać masło i cukier. Podgrzewać tak długo aż masło i cukier się rozpuści. Ostudzić masę.
Do masy jajecznej dodać mąkę, mleko i ostudzoną masę z masła, wymieszać wszystko dokładnie. Dodać olejek waniliowy.
Pieczenie – piec w nagrzanym piekarniku do 180C przez 45-50 minut. Sprawdzić stan wypieczenia za pomocą patyczka, jak wyciągniecie musi być suchy.
Po upieczeniu, zostawić ciasto w formie 10 minut, po lekkim ostudzeniu, wyciągnąć ciasto z formy i zostawić aż całkowicie ostygnie.
Przygotowanie sosu malinowego – do garnka wlać wodę dodać zamrożone maliny i cukier. Gotować tak długo aż maliny się rozgotują. Rozmieszać mąkę ziemniaczaną z małą ilością wody i dodać do gotujących się malin. Dolewać powoli, cały czas mieszać i sos musi się gotować. Sos nie powien być całkowicie gęsty. Wlać sos do garnuszka i odstawić do ostygnięcia. Jeżeli przeszkadzają Ci pestki, przed dodaniem mąki ziemniaczanej przetrzyj masę z malin przez sito.
Jak ciasto kakaowe jest już zimne za pomocą ostrego noża przeciąć je na pół.
Masa śmietanowo- malinowa
Wsypać żelatynę do szklanki i zalać małą ilością zimnej wody, żeby żelatyna napęczniała. Do garnka wlać wodę dodać maliny, cukier i gotować tak długo aż maliny się rozgotują. Następnie przelać wszystko przez sito i przetrzeć żeby uzyskać czysty sok bez pestek. Postawić garnek z czystym sokiem malinowym na ogniu, doprowadź do wrzenia i natychmiast zalać żelatynę gorącym sokiem. Wymieszać i odstawić do przestudzenia. Sok z żelatyną musi lekko zgęstnieć, w tym czasie ubić śmietanę i powoli dolewać gęstniejący sok z żelatyną. Sok który mi powstał z gotowania malin to 400g
Odstawić i poczekać chwilkę aż masa śmietanowa zacznie gęstnieć. Następnie wylać tę masę na spodnią warstwę ciasta i natychmiast położyć drugą warstwę, odstawić do stężenia.
W czasie jak masa gęstnieje przygotować polewę czekoladową.
W małym garnuszku zagotować wodę z cukrem. Na drugim garnuszku z parującą wodą położyć miskę i dodać pokruszoną czekoladę. Wlać gorącą wodę z cukrem, mieszać i trzymać na parze tak długo aż czekolada się rozpuści i połączy z syropem. Letnią polewą polać ciasto.
Przykryć ciasto i wstawić do lodówki.
Ciasto jest pyszne, każdy kawałek polać zimnym sosem malinowym.
Konczi i Szpileczka
23 listopada, 2014 o 09:12
wyglada apetycznie
kuchcik8
23 listopada, 2014 o 10:37
Dzięgkuję i tak smakuje, trochę z nim pracy, ale warto. Pozdrawiam
gin
24 listopada, 2014 o 22:57
Wygląda prześlicznie z tą różową masą 🙂
kuchcik8
24 listopada, 2014 o 23:19
Dziękuję,