Jest to pomysł na Świąteczny torcik, na pewno umili tak piękny czas. Ciasto jest pyszne masa malinowa mocno ożywia smak.

ciasto czekoladowe z malinami

Wykonanie ciasta – jest banalnie proste, przesiać do miski mąkę, sodę i  kakao, wymieszać. Za pomocą miksera ubić jajka na puch. Do  garnuszka wlać colę dodać masło i cukier. Podgrzewać tak długo aż masło i cukier  się rozpuści. Ostudzić masę.

ciasto kakaowe ze śmietaną

Do masy jajecznej dodać mąkę, mleko i ostudzoną masę z masła, wymieszać wszystko dokładnie. Dodać olejek waniliowy.

Pieczenie – piec w nagrzanym piekarniku do 180C przez 45-50 minut.  Sprawdzić stan wypieczenia za pomocą patyczka, jak wyciągniecie musi być suchy.

Po upieczeniu, zostawić ciasto w formie 10 minut, po lekkim ostudzeniu, wyciągnąć ciasto z formy i zostawić aż całkowicie ostygnie.

czekolada i maliny

Przygotowanie sosu malinowego – do garnka wlać wodę dodać zamrożone maliny i cukier. Gotować tak długo aż maliny się rozgotują. Rozmieszać mąkę ziemniaczaną z małą ilością wody i dodać do gotujących się malin. Dolewać powoli, cały czas mieszać i sos musi się gotować. Sos  nie powien być całkowicie gęsty. Wlać sos do garnuszka i odstawić do ostygnięcia. Jeżeli przeszkadzają Ci pestki, przed dodaniem mąki ziemniaczanej przetrzyj masę z malin przez sito.

tort czekoladowo malinowy

Jak ciasto kakaowe jest już zimne za pomocą ostrego noża przeciąć je na pół.

Masa śmietanowo- malinowa

Wsypać żelatynę do szklanki i zalać małą ilością  zimnej wody, żeby żelatyna napęczniała. Do garnka wlać wodę dodać maliny, cukier i gotować tak długo aż maliny się rozgotują.  Następnie przelać wszystko przez sito i przetrzeć żeby uzyskać czysty sok bez pestek.  Postawić garnek z czystym sokiem malinowym na ogniu, doprowadź do wrzenia i natychmiast zalać żelatynę gorącym sokiem.  Wymieszać i odstawić do przestudzenia. Sok z  żelatyną musi lekko zgęstnieć, w tym czasie ubić śmietanę i powoli dolewać gęstniejący sok z żelatyną.      Sok który mi powstał z gotowania malin to 400g

krem malinowy

Odstawić i poczekać chwilkę aż masa śmietanowa zacznie gęstnieć. Następnie wylać tę masę na spodnią warstwę ciasta i natychmiast położyć drugą warstwę, odstawić do stężenia.

W czasie jak masa gęstnieje przygotować polewę czekoladową.

W małym garnuszku zagotować wodę z cukrem. Na drugim garnuszku z parującą wodą położyć miskę i dodać pokruszoną czekoladę. Wlać gorącą wodę z cukrem, mieszać i trzymać na parze tak długo aż czekolada się rozpuści i połączy z syropem. Letnią  polewą polać  ciasto.

tort czekoladowy

Przykryć ciasto i wstawić do lodówki.

tort malinowy

Ciasto jest pyszne, każdy kawałek polać zimnym sosem malinowym.