Zawsze szukałam przepisu na takie gofry, grube chrupiące, takie jak ze sklepu. Oczywiście smak o niebo lepszy, a nie jak w sklepie sama mąka. Naprawdę są pyszne.
Gofry są super, można je zrobić dla niespodziewanych gości, wystarczy chwila na przygotowanie ciasta i piec już można jak są goście.
Jest to duża porcja, ja zrobiłam z połowy i wyszło 9 gofrów. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jednolitą masę, dodawać po jednym jajku cały czas mieszając.
Dodawać na przemian mąkę, śmietanę i kwaśną śmietanę.Nie trzeba dodawać po łyżce, po prostu wrzucić trochę mąki potem kwaśną śmietanę, znowu mąka i śmietana itd. Dokładnie wszystko wymieszać na gładką jednolitą masę. Ciasto jest dość gęste, ale takie ma być. Rozgrzać gofrownicę i wylać ciasto do gofrownicy. Sami musicie wyczuć ile na jednego gofra. Smażyć ,aż gofry będą złoto brązowe. Wyjąć z gofrownicy i położyć na raszkach do ostudzenia.
Gofry można obsypać cukrem pudrem, lub podawać z ubitą śmietaną i zmiksowanymi truskawkami.
Gofry są przepyszne a zapach w całym domu i nie tylko, sąsiedzi aż wzdychali 🙂
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.