Przepyszne muffinki, lekko wilgotne w środku z pysznym bananem i sosem toffi.
Najlepiej użyć foremek sylikonowych, ułatwi to wyciąganie muffinek. W Anglii nazywają się te muffinki – sticky toffi pudding, co znaczy klejący deser. Podawać te muffinki na talerzyku koniecznie z łyżeczką 🙂 Nie można je piec w papierowych foremkach.
Wykonanie w thermomix na dole.
Masa toffi- masło roztopić w małym garnuszku, dodać syrop cukrowy i brązowy cukier. Podgrzewać chwilkę, mieszając aż cukier się rozpuści.
Gorącą masę wylać do foremek do muffinek i odstawić.
Przygotowanie daktyli – usunąć pestki z daktyli i pokroić je drobno. Do garnuszka wlać wodę i dodać daktyle, zagotować. Zmniejszyć gaz i gotować 10 minut. Odstawić do lekkiego przestudzenia, dodać sodę i wymieszać.
Ciasto – masło utrzeć z cukrem, dodać jajka, esencję waniliową i mąkę. Dokładnie wymieszać na gładką masę. Do masy wlać przestudzoną masę z daktyli i dokładnie wymieszać. Masa jest dosyć rzadka.
Banana pokroić na plasterki i skropić sokiem z połowy cytryny. Rozłożyć banany na wylaną wcześniej masę toffi, wlać ciasto do 3/4 wysokości foremek.
Pieczenie – wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 C i piec 35-40 minut. Wyjąć i przestudzić, delikatnie wyjąć z foremek.
Podawać z gałką lodów waniliowych lub bez. Muffinki są rewelacyjne.
Można to ciasto upiec na blaszce o wymiarach 20 x 20 cm. Wszystko robimy w ten sam sposób, tylko blaszka musi być wyłożona papierem do pieczenia, wylać masę toffi i rozłożyć banany, reszta jak wyżej.
Thermomix
– daktyle bez pestek zmiksować 4 sek obroty 5, wyjąć
– masło, cukier, jajka, esencja waniliowa, mąka, czas 2 minuty, obroty 3
– wlać przestudzoną masę z daktyli, czas 1 minuta, obroty 3
– reszta jak wyżej
Muffinki są przepyszne, polecam.
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.