Makowiec jest rewelacyjny, mokry i bardzo długo świeży. Dziękuję Iwona, proszę o więcej takich przepisów.
Masło, cukier puder i miód utrzeć na gładką puszystą masę. Powoli dodawać po jednym żółtku. Dokładnie wymieszać.
Dodać mąkę, kaszę manną, cukier, olejek waniliowy, proszek do pieczenia i wymieszać dokładnie na gładką masę. Mak dodać do masy i wymieszać.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do masy z makiem. Znowu dokładnie wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy makowej. Wymieszać już bardzo delikatnie, nigdy nie mikserem.
Ciasto wlać do blaszki ( 34 cm x 24 cm )wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku do 180 C przez 1 godzinę i 15 minut. Sprawdzić patyczkiem stan upieczenia, jak jest suchy to jest gotowe. Jeśli nie to dodać kilka minut pieczenia.
Ciasto ostudzić, polać polewą. Gotowe, super.
Bardzo polecam.
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.