Kombinowałam dzisiaj ze schabem. Nie chciałam zrobić tradycyjnego schabowego więc musiałam wytworzyć coś innego. Polecam wyszło pyszne.

schab w sosie

Schab pokroić w plastry o grubości 1 cm. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i oliwy. Na gorącą patelnię wrzucić plastry schaby i obsmażyć. Schab musi zmienić kolor, zamknąć pory mięsa. W ten sposób nie będzie suche. Nie musi być brązowe, tylko lekko przyrumienione. Zdjąć z patelni i położyć do żaroodpornego naczynia. Doprawić dopiero teraz solą i świeżo mielonym pieprzem.

schab w sosie

Cebulę obrać i pokroić w piórka. Na patelni roztopić pozostałe masło i obsmażyć cebulkę. Tylko musi stracić kolor surowizny. Doprawić solą i odrobiną pieprzu. Rozłożyć cebulkę na plastrach schabu.

Na tej samej patelni obsmażyć pieczarki, smażyć aż woda z grzybów wyparuje. Doprawić solą i pieprzem. Wlać śmietanę, wodę i dodać serek topiony i pokrojony koperek. Zostawić trochę koperku do dekoracji. Wylać wszystko do naczynia żaroodpornego.

schab w sosie

Nagrzać piekarnik do 170 C i piec 1 godzinę i 30 minut. Naczynie musi być przykryte. Czas pieczenia zależy od rodzaju schabu, czasami trzeba lekko przedłużyć czas. Zawsze radzę sprawdzić i posmakować.

Podawać z ziemniakami, ryżem lub makaronem. Udekorować pozostałym koperkiem.

Jak macie elektryczny garnek do wolnego gotowania to ułożyć wszystko w ten sam sposób. Nastawić na wolne gotowanie i gotować 2 godziny.

Pycha polecam.