W każde święta nie może zabraknąć pstrąga w galarecie.

Pstrągi oskrobać z łusek, usunąć wnętrzności. Umyć dokładnie. Czasami gotuję z głowami, trzeba je wtedy dobrze wyczyścić i wydłubać oczy i w miejsce oczu włożyć ziarenka ziela angielskiego, ale brzmi to okrutnie jak z horroru, więc postanowiłam pozbyć się głów.

Do dużego garnka wlewamy wodę, osolić. Marchewki i korzeń pietruszki, oskrobać i pokroić w krążki, wrzucić do wody. Dodać także ziarenka ziela angielskiego, listki laurowe, vegetę, pęczek pietruszki(kilka gałązek, pieprz świeżo mielony. Gotować 10 minut, zdjąć szumy.

ryba w galarecie

Po 10 minutach włożyć rybę, bardzo delikatnie, zmniejszyć temperaturę, dolać ocet doprowadzić do wrzenia. W wywarze rybnym musi być intensywnie wyczuwalny smak octu, ponieważ ryba dużo wciągnie. Niektórzy nie lubią octu w galarecie , polewają rybę octem  później  albo wcale. Zależy to od gustu.

gotowana ryba w galarecie

Gotować 10 minut, długość gotowania zależy od wielkości ryby, radziłabym przed wyjęciem sprawdzić czy już jest ugotowana ( delikatnie za pomocą widelca)Rybę wyciągamy za pomocą dwóch dużych łyżek żeby sie nam nie rozpadły. Włożyć do naczynia żaroodpornego, dodać kilka marchewek do dekoracji.

ryba gotowana

Wywar rybny przelać przez sito, Sprawdzić ile wywaru  powstało i gotującym wywarem  zalać żelatynę. Ja miałam trochę więcej jak litr wywaru to dodałam 4 łyżki żelatyny. Dobrze wymieszać i zalać nim ryby. Żelatynę rozrobić w proporcjach jak jest napisane na opakowaniu w zależności ile wywaru nam powstało.

ryba na świąteczny stół

Odstawić do całkowitego przestudzenia i włożyć do lodówki aż całkowicie zgęstnieje.

pstrąg gotowany

Sprawdzony zjedzony, polecam.

ryba gotowana dietetyczna

Smacznego