Zastanawiałam się dlaczego to ciasto zostało nazwane ” pszczółka”,  żadnego miodu itp. Jest to firmowe ciasto mojej mamuśki, robimy je od wieków 🙂 i zawsze tak było nazywane, więc niech tak zostanie 🙂

ciasto z wiórkami kokosowymi

To ciasto jest bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu i zawsze wychodzi, bardzo długo świeże. Przechowywane w szczelnym pudełku długo będzie smakowało równie dobrze jak pierwszego dnia.

Przygotowanie wiórek: do garnuszka wrzucić masło i cukier, jak masło się roztopi dodać wiórki i smażyć, aż lekko nabiorą złotego koloru. Zdjąć z ognia, przestudzić. Jak już masa jest chłodna dodać jajka i wymieszać.

ciasto z kokosem

Masło z cukrem utrzeć na gładką masę, potem dodawać po jednym jajku cały czas mieszając. Następnie wsypać mąki i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać.  Wyłożyć ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Na górę rozłożyć przestudzoną masę z  wiórek kokosowych i piec w nagrzanym piekarniku do 180C przez 40-45 minut.

pszczółka

Ciasto jest pyszne, polecam.

ciasto z masą kokosową