Tak się dzisiaj zastanawiałam dlaczego to ciasto nazywa się pszczółka? Nic a nic miodku  ani pyłku pszczelego, może dlatego że słodka góra 🙂  Mam na blogu jeszcze pszczółkę z kokosem, też godna polecenia.

pszczółka

Przygotowanie masy  – do garnuszka dodać wszystkie składniki i podgrzewać, co jakiś czas mieszając aż masło i cukier się rozpuści. Dokładnie wymieszać i odstawić żeby ostygło.

Wykonanie ciasta – masło z cukrem utrzeć na gładką masę. Następnie dodawać po jajku, cały czas mieszać. Obie mąki i proszek do pieczenia  przesiać przez sitko. Mąki dodać do masy i dokładnie wymieszać.

Przygotowanie ciasta w thermomix

  • masło, cukier dokładnie utrzeć, czas 30 sekund, obroty 5
  • dodać jajka, wymieszać, czas 30 sekund, obroty 5
  • dodać obie mąki i proszek do pieczenia, wymieszać czas 1 minuta, obroty 5

Blaszkę o wymiarach  30 x25 cm,    wyłożyć papierem i wlać ciasto.  Na cieście rozłożyć masę orzechowo-migdałową.

Pieczenie – rozgrzać piekarnik do 190C i piec ciasto 30-35 minut.