Zwykły pszenny chlebek, ale smaczny.
Pokruszyć drożdże do miski, dodać sól, cukier, ciepłą wodę i 1/2 szklanki mąki. Wymieszać i przykryć ściereczką. Zostawić do wyrośnięcia.
Następnie dodać resztę mąki, olej, wyrobić ciasto na gładką sprężystą masę. Uformować kulę i włożyć ciasto do miski lekko naoliwionej oliwą. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić swoją objętość.
Teraz ponownie zagnieść i uformować bochenek chlebka i odstawić do wyrośnięcia. Oczywiście przykryć ściereczką.
Jak już wyrośnie naciąć chlebek bardzo ostrym nożem. Posmarować wodą z dodatkiem soli i posypać czarnuszką.
Pieczenie – nagrzać piekarnik do 200 C i piec aż chlebek nabierze złotego koloru i skórka będzie twardawa. Ja piekłam 35 minut
Thermomix
- do naczynia miksującego pokruszyć drożdże, dodać sól, cukier, ciepłą wodę, 1/2 szklanki wody, wymieszać obroty 2, czas 3 minuty, temp 37 C
- dodać pozostałą mąkę, olej, wyrobić ciasto naczynie zamknięte, interwał, czas 3 minuty
- zostawić w naczyniu do wyrośnięcia, mi urosło tak że aż miarka wypadła
- wyrobić ponownie, naczynie zamknięte, interwał, czas 20 sek
- wyjąć ciasto z thermomix i uformować bochenek chleba, przykryć ściereczką
- wyrośnięty chlebek posmarować ciepłą wodą z dodatkiem soli i posypać czarnuszką. Naciąć chlebek u góry ostrym nożem
- piec w nagrzanym piekarniku do 200 C aż chlebek nabierze złotego koloru a skórka będzie chrupiąca, od 35-40 minut
Smacznego.
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.