Jest to ciasto ulubione mojej mamy, jak są wiśnie w cieście mamuśka zawsze zadowolona. Ciasto jest bardzo delikatne i pyszne.
Zacząć od biszkoptu, trzeba go upiec i zostawić do ostudzenia. Przepis patrz tu Biszkopt mojej mamuśki, zawsze wychodzi .
Wiśnie odcedzić, sok odlać i zostawić.
Jak już biszkopt jest zimny czas na masę ptasiego mleczka.
Przygotowanie masy – dwie galaretki rozmieszać w 1/2 l gotującego się soku z wiśni, dokładnie rozmieszać. Jeżeli soku nie było wystarczająco dolać wody, odstawić do ostudzenia i poczekać, aż galaretka zacznie tężeć. Ubić śmietanę na sztywno na koniec dodać cukier i lekko wymieszać. Następnie powoli dodawać gęstniejącą galaretkę, ciągle mieszając. Galaretka nie może być całkowicie gęsta bo nie da się jej rozmieszać, musicie sami wyczuć i ocenić kiedy ją dolać. Do masy dodać połowę wiśni i wylać na biszkopt. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Przygotować ostatnią galaretkę, tym razem rozmieszać ją z gotującą woda, wymieszać i zostawić żeby prawie stężała. Potem położyć pozostałe wiśnie na „ptasim mleczku” i wylać ostatnią galaretkę. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Pokroić na kawałki i gotowe.
Zachęcam , jest pyszne.
lena
31 października, 2014 o 21:04
Delikatny krem i puszyste ciasto-pyszności 🙂
kuchcik8
31 października, 2014 o 21:06
Dziękuję, to jest moje ciasto z dzieciństwa i ciągle je lubię, jest pyszne. Pozdrawiam
Anna
11 lutego, 2017 o 16:24
Dziś upiekłam to ciasto (biszkopt też z podanego linku – urośnie i opadnie ale to nie istotne bo biszkopt pulchniutki) jest naprawdę smaczne i dla poszukujących „coś innego” naprawdę polecam.
Maria Gorlik
11 lutego, 2017 o 16:31
Dziękuje za komentarz, biszkopt przeważnie opada jak nie ma zbyt dużo mąki jak mój. Może powinnaś trochę dużej go piec, ale ciężko tak powiedzieć. Ja nie cierpię mącznych biszkoptów. Czasami jak piekę w okrągłej formie to zaraz po upieczeniu odwracam do góry dnem. Oczywiście nie wyciągam z formy. Trzeba tylko podłożyć drewniane dwie łyżki, żeby biszkopt mógł odparować. Biszkopt nie wyleci ponieważ boki formy nie są smarowane i ciasto jest przyklejone. Wtedy biszkopt nie ma możliwości opaść 🙂 ta metoda jest super jak potrzebujecie biszkopt na tort. Pozdrawiam