Słodkości nigdy dość. Tym razem ptysie z kryształkami grubego cukru. Ptysie można przygotować wcześniej, ale nadziewać przed podaniem.

ptysie

Wykonanie ciasta na ptysie – do garnka wlać wodę dodać, sól,  masło. Masło roztopić i zagotować. Wsypać mąkę i szybkim ruchem mieszać. Cały czas musi być garnek na ogniu. Ciasto jest gotowe jak podczas mieszania ciasto odchodzi od boków garnka. Odstawić do ostudzenia.

Jajka i białka lekko ubić i dodać do zimnej masy. Dokładnie wymieszać na gładką masę.

ptysie

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Za pomocą dużej łyżki nakładać porcje ciasta. Można użyć woreczka cukierniczego i formować ptysie. Posypać ptysie gruboziarnistym cukrem.

ptysie

Pieczenie – nagrzać piekarnik do 190 C i piec ptysie 30 – 35  minut. Ptysie muszą nabrać złotego koloru i jak dotkniecie muszą być sztywne. Za szybko wyjęte opadną.

Po upieczeniu otworzyć piekarnik i tak zostawić ptysie. Jak ptysie będą zimne, przeciąć je , ale nie do końca. Użyjcie bardzo ostrego noża.

Śmietanę ubić, dodać cukru pudru do smaku. Ubitą śmietanę nałożyć do środka ptysiów, włożyć kilka malinek. Zamknąć. Można posypać jeszcze delikatnie cukrem pudrem.

Smacznego.