Babka ta jest jak puszek , różni się tym że jest cytrynowa. Cudowne delikatne ciasto i bardzo szybkie w wykonaniu.
Wykonanie ciasta – roztopić masła, potem odstawić do przestudzenia.
Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić na puch, musi być bardzo dobrze ubite, aż powstanie mocno puszysta masa. Mąki z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko.
Jak już masa z jajek jest puszysta dodać skórkę startą z wyparzonej i wysuszonej cytryny i powoli dodawać mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszać. Możesz robić to mikserem, ale już na wolnych obrotach. Następnie powoli wlewać sok z cytryn i roztopione masło, wymieszać dokładnie.
Pieczenie – formę do babki wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wlej ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika do 170C i piec godzinę. Dziesięć minut przed końcem zwiększyć do 180C.
Babka jest puszka i bardzo delikatna, właśnie wyruszamy do Polski i będziemy ją zajadać podczas długiej podróży.
gin
23 grudnia, 2014 o 15:42
Mmm, moja Mama robiła coś podobnego. Pyszności 🙂
kuchcik8
23 grudnia, 2014 o 15:54
Dziękuję, Wesołych Świat
Matka Polka
9 kwietnia, 2015 o 22:33
Czy nie byłoby dobrze umniejszyć ilość kartoflanki, dodając w zamian 3 kisiele cytrynowe?
kuchcik8
9 kwietnia, 2015 o 22:36
Myślę że byłoby ciekawie, ale powinna być taka sama ilość. Jak upieczesz to daj znać, proszę. Pozdrawiam
Matka Polka
9 kwietnia, 2015 o 22:35
Jeszcze jedno, czy nie można tłuszczu zastąpić olejem?
kuchcik8
9 kwietnia, 2015 o 22:37
Oj chyba nie, to zbyt duża różnica.