Babka ta jest jak puszek , różni się tym że jest cytrynowa.  Cudowne delikatne ciasto i bardzo szybkie w wykonaniu.

Wykonanie ciasta – roztopić masła, potem odstawić do przestudzenia.

.babka cytrynowa

Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić na puch, musi być bardzo dobrze ubite, aż powstanie mocno puszysta masa. Mąki z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko.

puszysta babka cytrynowa

Jak już masa z jajek jest puszysta dodać skórkę startą z wyparzonej i wysuszonej cytryny i powoli dodawać mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszać. Możesz robić to mikserem, ale już na wolnych obrotach. Następnie powoli wlewać sok z cytryn i roztopione masło, wymieszać dokładnie.

szybka babka

Pieczenie – formę do babki wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wlej ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika do 170C i piec godzinę. Dziesięć minut przed końcem zwiększyć do 180C.

cytrynowa babka delikatna

Babka jest puszka i bardzo delikatna, właśnie wyruszamy do Polski i będziemy ją zajadać podczas długiej podróży.