Bardzo dobre ciasto. Długo świeże i nic suche. Wszystkim smakowało, polecam.

ciasto z owocami

Wykonanie ciasta – masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.  na puszystą masę. Następnie dodawać po jednym jajku nie przerywając mieszania. Na koniec dodać mąkę, proszek budyniowy i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać ciasto.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Rozłożyć oczyszczone i suche porzeczki.

Przygotowanie kruszonki – wszystkie składniki zagnieść, formując dłońmi kruszonkę. Kruszonkę rozsypać na górze ciasta.

Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 C i piec 40-45 minut.

Wykonanie ciasta w thermomix

  • masło z cukrem i cukrem waniliowym wymieszać, czas 2 minuty, obroty 5
  • zdjąć ciasto z boków naczynia
  • mieszać obroty 5 i dodawać po jednym jajku w krótkich odstępach
  • dodać mąkę, proszek budyniowy, proszek do pieczenia, wymieszać obroty 5, czas 2 minuty
  • wyjąć ciasto z naczynia i rozłożyć na blaszkę
  • Przygotowanie kruszonki, naczynie nie myć po cieście
  • dodać wszystkie składniki, naczynie zamknięte, interwał, czas 1 minuta
  • reszta jak wyżej

Ciasto pyszne polecam. Można zrobić z innych owoców.