Zawsze szukałam takiego przepisu. Czasami nie mamy maślanki ani jogurtu a chce się właśnie takich naleśników. Grube puszyste jak amerykańskie naleśniki. I to właśnie jest taki przepis bo na mleku. 

naleśniki

Przygotowanie ciasta na naleśniki – wszystko razem wrzucić do głębokiej miski. Za pomocą miksera dokładnie wymieszać. Masa musi być gładka i lśniąca. Odstawić na 10 minut żeby ciasto odpoczęło.

Przygotowanie ciasta w thermomix

  • do naczynia miksującego dodać wszystkie składniki ciasta, zmiksować obroty 6, czas 5 sekund
  • zdjąć ciasto z boków naczynia za pomocą kołpystki, ponownie zmiksować obroty 6, czas 5 sekund
  • smażenie jak niżej

naleśniki

Smażenie – jak macie dobrą patelnię do smażenia naleśników to tylko pierwszy raz podlać delikatnie olejem. Każdy następny naleśnik można smażyć bez tłuszczu. Mocno rozgrzać patelnię, następnie zmniejszyć do minimum i wlać porcję ciasta. Smażyć powoli, naleśniki urosną. Przewrócić na drugą stronę i smażyć aż naleśnik będzie przesmażony. Każdy następny smażyć w ten sam sposób.

Podawać z dowolnymi owocami, kleksikiem śmietany i syropem klonowym. Smacznego.