Idealny na śniadanie, z gruszkami smakuje wybornie. Szybko się go robi, bardzo prosty w wykonaniu. Jest to porcja na jedną osobę.

omlet

Gruszki – na ciepłą patelnię położyć miód, roztopić. Wrzucić pokrojoną w cienkie plasterki gruszkę, posypać cukrem waniliowym.  Smażyć chwilkę aż gruszka zmięknie. Zdjąć z patelni i położyć do miseczki. Przykryć, żeby utrzymać gruszkę ciepłą.

Masa jajeczna – białka ubić na sztywną pianę, dodać trochę soli. Jak białka są sztywne dodać po jednym żółtku cały czas ubijając.Na koniec dodać cynamon i wymieszać.

omlet na jedną osobę

Na tej samej patelni co smażyły się gruszki roztopić masło i wlać masę jajeczną. Smażyć tak długo, aż podważając płaską łyżką boki omletu poczujecie, że jest wystarczająco sztywny, żeby go przewrócić. Mimo to proponuję położyć duży talerz na patelni, odwrócić patelnię do góry dnem. Następnie delikatnie zsunąć omlet z talerza na patelnię. W ten sposób możemy być pewni że omlet nam się nie połamie 🙂 Smażyć już tylko chwilkę.

Zdjąć omlet z patelni, na połowie rozłożyć plasterki gruszki, złożyć omlet. Gotowe

Bardzo smaczny, polecam.