Takie śniadanie to marzenie, oczywiście dla tych co lubią słodkie dania.
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Dodawać po jednym żółtku nie przerywając mieszania, ale mieszać już trochę delikatniej. Na koniec dodać mąkę i rozmieszać. Masa powinna być puszysta.
Na patelni roztopić masło i wrzucicić pokrojoną gruszkę. Skropić syropem klonowym. Smażyć aż gruszki lekko zmiękną, nie mogą się rozpadać.Wylać masę jajeczną na podsmażone gruszki i lekko zamieszać. Zmniejszyć gaz i smażyć powoli. Teraz już nie wolno mieszać.
Jak już omlet jest natyle przesmażony, żeby można było go podnieść. Można go odwrócić. Ja użyłam dużego talerza.
Połóż talerz na górę patelni, przytrzymać go i odwróć patelnię. Następnie zsuń omlet ponownie na patelnię. Smażyć znowu do momentu , aż wyczujecie że jest przesmażony.
Zdjąć omlet z patelni, na połowę omleta rozłożyć potartą gruszkę. Złożyć na pół, polaać sosem klonowym i podawać.
To było pycha.
Thermomix
– do naczynia miksującego dodać białka i szcyptę soli, nałożyć motylek, ubijać obroty 3, czas 1,5. – 2 minuty
-dodać po żółtku co chwilkę, mieszając obroty 2
– dodać mąkę, wymieszać obroty 2, czas 10 sekund
– reszta jak wyżej
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.