Byłam na imprezie u koleżanki i bardzo mi smakowała ta karkówka. Zaraz poprosiłam o przepis. Dziękuję Wiesia, pozdrawiam.
Takie danie super pasuje na różne imprezy lub danie obiadowe. Bardzo polecam.
Karkówkę pokroić w 1 cm plastry, doprawić solą, pieprzem i papryką słodką. Jeśli lubicie na ostro można posypać ostrą papryką. Rozłożyć plastry karkówki i posmarować każdy cienko miodem. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić plastry karkówki stroną gdzie posmarowany był miód. Smażyć chwilkę, tylko musi lekko zmienić kolor. Uwaga – trzeba bardzo uważać bo szybko się przypala. Zdjąć mięso z patelni i posmarować miodem z drugiej strony. Znowu lekko obsmażyć. Zdjąć mięso z patelni i obsmażyć cebulkę pokrojoną we wiórka smażyć mieszając co chwilkę aż nabierze lekko złotego koloru.
Teraz są dwa sposoby przygotowania mięsa.
Pierwszy to obsmażone mięso położyć do żaroodpornego naczynia i obłożyć obsmażoną cebulką. Na patelnię wlać około szklanki wody, zagotować i wymieszać. Wszystko z patelni musi się wymieszać. Doprawić do smaku i wylać wszystko do mięsa. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 C i piec 1 godzinę i 30 minut. Sprawdzić zawsze czy jest wystarczająco miękkie dla Was.
Drugi to na patelnię położyć obsmażone mięso i cebulę, wlać wodę, wymieszać, zagotować. W razie potrzeby doprawić do smaku. Smażyć na bardzo małym ogniu aż będzie miękka.
To było rewelacyjne. Smacznego.


Monika
21 września, 2017 o 19:39
Karkówka przepyszna, rewelacyjna. Aż dziwne,że nikt nie wystawił komentarza.
Maria Gorlik
22 września, 2017 o 00:14
Dziękuje za tak miły komenterz. Wiem że dużo ludzi gotuje z mich przepisów, ale nie chce im się systawiać momentarzy ? Nawet wśród moich znajomych. Pozdrawiam serdecznie