Jedno danie a zawiera tak wiele, makaron, mięso i warzywa. Bardzo dobra zapiekanka, pyszny pomysł na obiadek. Można również zabrać sobie do pracy na lunch.
Wodę zagotować, osolić i wrzucić makaron. Gotować makaron aż będzie all dente, odcedzić i przelać gorącą wodą. Makaron wyłożyć na dno do naczynia żaroodpornego. W małym garnuszku z lekko osoloną wodą gotować marchewki pokrojone w talarki. Jak już są miękkie wyjąć je z wody, odcedzić. W ten samej wodzie gotować strączki fasoli lub groszku, od zagotowania 2 minuty.
Piersi kurze umyć, osuszyć i pokroić na podłużne paski. Doprawić je solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą oraz kurkumą. Jeśli chcecie żeby zapiekanka była bardziej ostra dodajcie chilli.
Na patelni rozgrzać masło i wrzucić kawałki mięsa i cebulki dymki pokrojone w talarki. Smażyć, aż wszystko nabierze złotego koloru. Nie smażyć zbyt długo, be mięso będzie suche.
Usmażone mięso rozłożyć na makaronie, następnie fasolkę i marchewki.
Przygotowanie sosu – śmietanę, jajka, bulion warzywny, trochę soli, gałkę muszkatołową i pieprz dokładnie wymieszać za pomocą blendera. Dodać posiekaną natkę pietruszki, koperku i poszarpane listki bazylii. Wymieszać i zalać zapiekankę, na górę porwać mozzarellę.
(Jeśli nie macie buliony warzywnego, można wymieszać kostkę warzywną w 150 ml wody)
Przykryć naczynie i wstawić zapiekankę do nagrzanego piekarnika do 210 C i piec 35-40 minut.
Podawać gorącą, smacznego.
Daniela
20 stycznia, 2016 o 14:18
Wygląda pysznie, można zamienić śmietanę na jogurt grecki?
Daniela
20 stycznia, 2016 o 14:20
Wygląda pysznie! Można śmietanę zamienić na jogurt grecki?
kuchcik8
20 stycznia, 2016 o 14:24
Moźna, smak trochę będzie inny, ale napewno dobra. Ja często zamieniam na jogurt. Pozdrawiam