Bardzo lubię zapiekanki, proste w wykonaniu i smaczne.

zapiekankaSchab pokroić w słupki o grubości 1 cm i długości 5-6 cm. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Wymieszać i odstawić na chwilkę.

Ziemniaki oskrobać, pokroić w plasterki o grubości 3 mm. Podgotować w osolonej wodzie, ale nie mogą być całkowicie miękkie. Musicie uważać. Odcedzić.

Żaroodporne naczynie delikatnie wysmarować oliwą z oliwek i rozłożyć podgotowane ziemniaki. Obsypać delikatnie suszoną bazylią.

zapiekanka

Przygotowanie sosu – wymieszać razem śmietanę, mleko, potartą mozzarellę, potarty ser gouda, gałkę muszkatołową, pokruszoną kostkę rosołową.

Przygotowanie nadzienia – na patelni roztopić masło lub oliwę, wrzucić pokrojoną w piórka cebulkę i pokrojony w półplasterki por. Doprawić solą i pieprzem. Smak musi być wyrazisty. Smażyć chwilkę, następnie wrzucić schab. Podczas smażenia schab musi stracić smak surowizny a por i cebulka zmięknąć. Wszystko z patelni rozłożyć na ziemniakach.

Sos wylać do naczynia żaroodpornego. Przykryć pozostałymi ziemniakami. Obsypać delikatnie suszoną bazylią i skropić oliwą lub rozrzucić małe kawałeczki masła.

zapiekanka

Pieczenie – nagrzać piekarnik do 200 C i piec 40 minut.

Podawać z sałatką.

Smacznego, mam nadzieję że będziecie tak zadowoleni jak ja.