Śliwki super owoc do ciast. Jest ich teraz bardzo dużo. Szkoda zmarnować więc ciągle szukam nowych przepisów. Ciasto nie jest suche. 

ciasto z wiśniami

Wykonanie kruszonki kokosowej – Na patelni roztopić masło, dodać cukier i wymieszać. Teraz kolej na wiórki. Smażyć mieszając do momentu aż wiórki nabiorą złotego koloru. Nie przypiec zbyt mocno bo będą gorzkie. Odstawić, żeby całkowicie ostygły. Następnie dodać jajko i wymieszać.

ciasto ze śliwkami

Wykonanie ciasta – tłuszcz utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku, cały czas mieszając. Teraz już dodać mąkę, proszek do pieczenia i śmietanę. Dokładnie wymieszać ciasto. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy. Wymieszać bardzo delikatnie.

ciasto ze śliwkami

Pieczenie – blaszkę o wymiarach  34 x25 cm    wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Wylać ciasto do formy, położyć połówki śliwek a na górze rozsypać kruszonkę kokosową.

Piec w nagrzanym piekarniku do 180 C, 50-55 minut. Najlepiej ustawić piekarnik na góra i dół pieczenie.