Kruche i pyszne. Uwielbiam gofry, szybko się je robi i zawsze są pewniakiem 🙂

Gofry

Przygotowanie ciasta – masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać sól i po jednym jajku. Cały czas mieszać. Teraz na zmianę wmieszać mąkę, kwaśną śmietanę, kremówkę, proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać.  Odstawić ciasto na 10 minut.

Wykonanie ciasta w thermomix 

* do naczynia miksującego dodać masło, cukier, cukier waniliowy, wymieszać obroty 6, czas 1 minuta

* dodać jajka, wymieszać. Obroty 6, czas 30 sekund. Zdjąć ciasto z boków naczynia

* dodać mąkę, proszek do pieczenia, obie śmietany, wymieszać, obroty 6, czas 1 minuta 30 sekund

* odstawić na 10 minut

Gofry

Smażenie – gofrownicę mocno rozgrzać i natłuścić. Smażyć tak długo aż lekko się przyrumienią. Odłożyć je na raszki do przestudzenia. U mnie znikają od razu 🤗

Podawać je możecie z dowolnymi dodatkami. Jak kto lubi.

Gofry są smaczne i chrupiące. Smacznego.