Uwielbiam owoce pod kruszonką, u nas jeszcze nie są tak popularne, ale są pyszne. Bardzo proste do zrobienia, tylko mała godzinka i gotowe.

gruszki na ciepło

Gruszki muszą być dojrzałe, ale nie bardzo miękkie.

Gruszki obrać ze skórki, za pomocą ostrego nożyka wyciąć gniazda nasienne i twarde końcówki ze strony ogonka. Skropić gruszki sokiem z cytryny. Ułożyć gruszki do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem i lekko obsypanego bułką tartą.( średnica naczynia 25 cm)

gruszki

Przygotowanie kruszonki – do miski wsypać mąkę, płatki owsiane, cukier, cukier waniliowy, pokruszone masło. Zagnieść wszystkie składniki rękoma, żeby się dokładnie wymieszały i połączyły.

szybki deser

W miejsce gdzie były gniazdka nasienne gruszek włożyć dżem z żurawiny lub inny, albo jak ja aronie w rumie ( przepis jest na moim blogu, warto o nim przypomnieć. Są po prostu pyszne )

ciasto

Pokruszyć ciasto na kruszonkę na przygotowane gruszki, obsypać płatkami migdałów. Nagrzać piekarnik do 180C i piec 35-45 minut, góra kruszonki musi się lekko przypiec. Jeżeli będzie ciągle biała kruszonka na koniec zwiększyć temperaturę do 200 C i wtedy już pilnować, żeby się nie spaliło 😉

pieczone gruszki

Cudowne gruszeczki, rewelacyjne są z dodatkiem gałki lodów waniliowych położonych na każdej gruszce.