Te ogóreczki mają trochę inny smak, ale są pyszne. Moja piwnica wygląda kolorowo i pięknie. W zimie będzie miło zejść do piwnicy i za każdym razem wyciągać inne dodatki. Będzie miło i smakowicie.

ogórki kiszone

Ogórki umyć i osuszyć,  chrzan obrać i zetrzeć ma tarce o dużych oczkach, suszone papryczki pokruszyć, Czosnek obrać i pokroić na połówki.

Słoiki umyć, na dnie każdego rozłożyć liście porzeczki, koper, chrzan, papryczki, czosnek. Obciąć piętki od ogórków i włożyć ciasno do słoików. Włożyć listek laurowy i dodać wszystkie ziarniste przyprawy. Wodę zagotować z solą, zalać nią ogórki. Słoiki zakręcić. Zostawić słoiki w temperaturze pokojowej 3 dni, następnie wstawić w zimne miejsce na 10 dni.

ogórki na zimę

Po 10 dniach pasteryzować słoiki w tradycyjny sposób 10 minut w 90 C. Teraz już gotowe, wstawić na półeczkę do piwnicy.

Polecam