Kolejny przepis od mojej siostrzyczki. Rogaliki pyszne, znikają w mgnieniu oka. Dziękuję.

Rogaliki

Wykonanie ciasta – do kubka pokruszyć drożdże, zalać małą ilością letniego mleka, dodać łyżeczkę mąki i cukru. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.

Do dużej miski wsypać mąkę i dodać pozostałe składniki oraz wyrośnięte drożdże. Wyrobić ciasto na gładką sprężystą masę. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia.

Rogaliki

Przygotowanie wiśni – rozgrzać patelnię i wrzucić wypestkowanego wiśnie. Dodać cukier i cukier waniliowy, wymieszać. Smażyć chwilkę, aż wiśnie lekko się uprażą. Położyć wiśnie na sitku, nadmiar soku który jeszcze pozostał wypić 🙂

Ciasto podzielić na mniejsze części.

Z każdej porcji ciasta rozwałkować ciasto w kształcie koła i pokroić na trójkąty. Na każdym trójkącie położyć uprażone wiśnie i zawinąć zaczynając od szerszej strony. Tworząc w ten sposób rogaliki.

Pieczenie – na blaszce rozłożyć papier do pieczenia i rozłożyć rogaliki. Piekarnik nagrzać do 180 C i piec każdą blaszkę 20-25 minut.

Jak już rogaliki będą zimne polać je lukrem.

Lukier – cukier puder zalać odrobiną gorącej wody. Tylko tyle żeby uzyskać konsystencję gęstego lukru. Można zrobić lukier z sokiem z cytryny.

Wykonanie w thermomix

– do naczynia miksującego dodać pokruszone drożdże, wlać letnie mleko, dodać mąkę i cukier, temperatura 37C, czas 2 minuty, obroty 1

– zostawić do wyrośnięcia

– dodać wszystkie pozostałe składniki i wyrobić ciasto, czas 3 minuty, ineterwał

– zostawić ciasto do wyrośnięcia

– reszta jak wyżej