Kolejny przepis od mojej siostrzyczki. Rogaliki pyszne, znikają w mgnieniu oka. Dziękuję.
Wykonanie ciasta – do kubka pokruszyć drożdże, zalać małą ilością letniego mleka, dodać łyżeczkę mąki i cukru. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Do dużej miski wsypać mąkę i dodać pozostałe składniki oraz wyrośnięte drożdże. Wyrobić ciasto na gładką sprężystą masę. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia.
Przygotowanie wiśni – rozgrzać patelnię i wrzucić wypestkowanego wiśnie. Dodać cukier i cukier waniliowy, wymieszać. Smażyć chwilkę, aż wiśnie lekko się uprażą. Położyć wiśnie na sitku, nadmiar soku który jeszcze pozostał wypić 🙂
Ciasto podzielić na mniejsze części.
Z każdej porcji ciasta rozwałkować ciasto w kształcie koła i pokroić na trójkąty. Na każdym trójkącie położyć uprażone wiśnie i zawinąć zaczynając od szerszej strony. Tworząc w ten sposób rogaliki.
Pieczenie – na blaszce rozłożyć papier do pieczenia i rozłożyć rogaliki. Piekarnik nagrzać do 180 C i piec każdą blaszkę 20-25 minut.
Jak już rogaliki będą zimne polać je lukrem.
Lukier – cukier puder zalać odrobiną gorącej wody. Tylko tyle żeby uzyskać konsystencję gęstego lukru. Można zrobić lukier z sokiem z cytryny.
Wykonanie w thermomix
– do naczynia miksującego dodać pokruszone drożdże, wlać letnie mleko, dodać mąkę i cukier, temperatura 37C, czas 2 minuty, obroty 1
– zostawić do wyrośnięcia
– dodać wszystkie pozostałe składniki i wyrobić ciasto, czas 3 minuty, ineterwał
– zostawić ciasto do wyrośnięcia
– reszta jak wyżej
Malgorzata
23 stycznia, 2022 o 11:05
Rogaliki rewelacja ,kruche ,delikatne ….i te wiśnie ….mmmm ….polecsm
Maria Gorlik
23 stycznia, 2022 o 20:01
Dziękuję, pozdrawiam