Bardzo prosty w wykonaniu i pyszny. Jabłuszka których użyjecie muszą być kwaśne i soczyste. Przepis pochodzi z mojej starej książki kucharskiej.

jabłecznik

Wykonanie ciasta – mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Żółtka ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puch. Do miski wrzucić wszystkie składniki i posiekać nożem aż się wszystko połączy. Tworząc kruszonkę. Następnie szybko zlepić wszystko w płaski gruby placek. Włożyć do lodówki na godzinę.

Wykonanie ciasta w thermomix

  • do naczynia miksującego dodać żółtka, cukier i cukier waniliowy. Nałożyć motylek, ubijać obroty 3,5, czas 2 minuty
  • zdjąć motylek, dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, posiekane masło. Wyrobić ciasto, naczynie zamknięte, interwał, czas 1 minuta
  • wyjąć ciasto i zlepić w płaski gruby placek. Włożyć ciasto do worka foliowego i włożyć do lodówki na godzinę.

jabłecznik

Przygotowanie jabłek – w tym czasie jak ciasto będzie w lodówce przygotować jabłka. Jabłka obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie plasterki. Do garnka wrzucić jabłka i smażyć aż prawie będą rozgotowane. Dodać rodzynki i cukier. Cukier można ominąć jeśli jabłka nie będą bardzo kwaśne. Wymieszać i odstawić żeby ostygło.

Przygotowanie jabłek w thermomix

  • obrane i pokrojone w plasterki jabłka ugotować temp. 100 C, obroty wsteczne 1, czas 7 minut. Dodać rodzynki i cukier, wymieszać obroty wsteczne 1, czas 3 sekundy. Wyjąć jabłka i ostudzić.

jabłecznik

Pieczenie – nagrzać piekarnik do 200 C.  Blaszkę o wymiarach 20 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno blaszki pokruszyć ciasto i lekko przydusić. Piec 20 minut. Następnie wyjąć z piekarnika i lekko przestudzić, zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 140 C. Dalsze pieczenie opisane na dole.

Warstwa z białka ubić na sztywną pianę. Jak już białka są sztywne powoli wsypywać cukier i sól. Cały czas ubijać.

jabłecznik

Warstwa z białka z thermomix

  • do suchego, czystego naczynia dodać białka i szczyptę soli, ubijać obroty 3,5, czas 3 minuty
  • podczas ubijania obroty 1, powoli wsypywać cukier. Po dodaniu całego cukru ubijać jeszcze 30 sekund

Pieczenie – tera już temperatura 140 C. Na lekko ostudzone ciasto rozłożyć jabłka i na to rozłożyć ubite białka. Ponownie włożyć do piekarnika i piec 20-30 minut. Białka muszą lekko się zarumienić. Naduszając pianę z białek musicie poczuć konsystencję jak legumina. Czasami trzeba lekko przedłużyć czas pieczenia.

Wyjąć ciasto z piekarnika. Można podawać ciepłe z dodatkiem gałki lodów waniliowych lub zimne.

Posmakujcie 🙂