Przepyszny omlet, puszysty, delikatny. Owoc mango nadaje lekko słodko orzeźwiającego smaku. Przepis na thermomix na dole.
Oskrobać mango ze skórki i pokroić na małe kawałki. Na patelni roztopić mało i wrzucić kawałki mango.Smażyć na małym ogniu, aż mango lekko zmięknie. Nie zrobić papki. Mango musi być wyczuwalne w omlecie.
Oddzielić białka od żółtek, białka ubić z solą na sztywną pianę. Jak już białka są sztywne dodawać po jednym żółtku cały czas mieszając. Wylać masę jajeczną na podsmażone mango. Smażyć omlet na małym ogniu. Lekko podważać boki omleta za pomocą płaskiej łyżki. Przykryć patelnię dużą przykrywką. Jak już omlet będzie na tyle sztywny że jak go podważycie będzie już zwarty, należy go przewrócić. Położyć duży talerz na patelnię i szybkim ruchem odwrócić patelnię do góry dnem. Delikatnie zsunąć omlet na patelnię i ponownie chwilkę smażyć.
Zdjąć omlet z patelni i położyć na talerz. Posypać cukrem pudrem lub jeść bez.
Thermomix
– nałożyć motylek, dodać białka i sól, ubijać 3 minuty, obroty 3,5
-podczas ubijania dodawać po żółtku, obroty 3,5
-reszta jak wyżej
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.