Wspaniałe uwielbiam je. Taki obiad zadowoli wszystkich i jest bardzo syty.

Pyzy z mięsem

Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Zagotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić. Wycisnąć gorące ziemniaki przez praskę.

Dodać do ziemniaków mąkę, sól, jajko. Wymieszać i zagnieść na gładką masę.

Thermomix ciasto – do naczynia miksującego wrzucić ugotowane i odcedzone ziemniaki, czas 10 sek, obroty 5

– dodać mąkę, sól, jajko, naczynie zamknięte, interwał, czas 1 minuta

Pyzy ziemniaczane

Nadzienie – na patelni rozgrzać odrobinę oleju, wrzucić cebulkę i posiekany czosnek smażyć, aż cebula straci kolor surowizny. Dodać mięso mielone, doprawić solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką, majerankiem. Wymieszać i smażyć, aż mięso będzie przesmażone. Do kubka wsypać bułkę tartą i zalać ciepłym mlekiem. Wlać tylko tyle mleka, żeby bułka napęczniała. Dodać do mięsa i wymieszać. Odstawić do przestudzenia.

Do polania  – cebulkę pokroić drobno, boczek pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić boczek. Zmniejszyć gaz i smażyć, aż cały tłuszcz się stopi i powstaną tzw skwarki. Pod koniec jak już boczek jest prawie gotowy wrzucić cebulkę. Smażyć mieszając, aż cebulka zmięknie. Odstawić na bok.

Wykonanie – cały czas przy formowaniu pyz podsypywać je mąką, nie będą nam się wtedy kleiły do rąk. Są dwa sposoby przygotowywania pyz :

1. uformować wałek z ciasta, pokroić na dwu centymetrowe plastry. Każdy  spłaszczyć i położyć porcję farszu. Zakleić i uformować okrągłą pyzę. Rozłożyć uformowane pyzy na obsypaną mąką stolnicę.

Lub

2. Łyżką nabierać porcję ciasta, obtoczyć  w mące, spłaszczyć, nałożyć porcję nadzienia. Zakleić dokładnie i rozłożyć na posypanej mąką stolnicy.

Wodę zagotować osolić, do gotującej wody wrzucić porcjami pyzy i gotować od wypłynięcia na górę 10 minut.

Wyjąć pyzy łyżki cedzakowej, wyłożyć na talerze. Obsypać przygotowanym wcześniej boczkiem z cebulką. Oczywiście musi być ciepłe.

To było pycha, polecam.