Z przyjemnością polecam to danie z grzybów leśnych
Wykonanie ciasta kruchego – mąkę, masło, żółtko szybko zagnieść do połączenia składników. Rozwałkować, formując koło o średnicy większej o2 cm niż średnica foremki. Położyć ciasto na dno i boki formy. Nakłuć dno ciasta. Przykryć folią i wstawić do lodówki na 30 minut.
Pieczenie – nagrzać piekarnik do 190 C i piec 15 minut. Ciasto musi się lekko zarumienić.
Przygotowanie nadzienia – dowolne leśne grzyby obgotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić. Na patelni roztopić masło i obsmażyć pokrojoną w piórka cebulkę. dodać odsączone grzybki i chwilkę smażyć. Zdjąć z ognia i wrzucić do miski. Jajka rozmieszać w mleku i śmietanie, wylać wszystko do przestudzonych grzybów. Dodać posiekaną natkę pietruszki, potarty ser, soli do smaku. Wymieszać i wylać na ciasto kruche.
Pieczenie – zmniejszyć temperaturę do 180 i piec 30 minut. Ciasto jest gotowe gdy po dotknięciu ciasta w środku i lekkim naciśnięciu poczujecie galaretowatą masę, sprężystą.
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.