Bardzo smaczne racuszki. Idealne na śniadanie. Smacznego

racuchy dyniowe

Wykonanie 

Dynię obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne. Zetrzeć na tarce o małych oczkach.

Drożdże pokruszyć dodać do nich ciepłe mleko, trochę cukru, cukier waniliowy i łyżkę maki. Zamieszać i zostawić na 10 minut. Do mąki wlać wyrośnięte drożdże, roztrzepane jajka, cukier, sól. Wyrobić ciasto za pomocą malaksera. Odstawić na kolejne 30 minut. Teraz kolej na dynię, którą trzeba dodać do wyrośniętego ciasta drożdżowego. Wymieszać delikatnie. Możecie dodać odrobinę cynamonu.

Racuszki smażyć na patelni.

Wykonanie w thermomix

  • dynię obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne, włożyć do naczynia miksującego obroty 5, 40 sekund. Gdyby dynia nie była wystarczająco zmielona przedłużyć czas
  • do naczynia miksującego wkruszyć drożdże, wlać letnie mleko, dodać cukier waniliowy, 1 łyżeczkę cukru zwykłego, 1 łyżkę mąki, obroty 2, czas 2 minuty, temp. 37
  • zostawić na 10 minut
  • dodać mąkę, resztę cukru, sól, interwał, czas 2 minuty
  • zostawić 30 minut
  • dodać potartą dynię i wymieszać delikatnie za pomocą kopystki