Przepyszne racuchy, przypomniały mi się dawne czasy. Grube puszyste, pycha. Jeśli zdecydujecie się je zrobić na śniadanie to trzeba szybciej wstać, ciasto musi wyrosnąć 🙂

racuchy

Drożdże pokruszyć, wlać letnie mleko, cukier, mąkę, szczyptę soli, wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia.

Do wyrośniętych drożdży dodać mąkę, jajka, cukier, dokładnie wymieszać na gładką masę. ponownie odstawić do wyrośnięcia.

placuszki

Thermomix – do naczynia miksującego wrzucić drożdże, cukier, szczyptę soli, mąkę, wlać letnie mleko. Czas 1 minuta, temp 37 C, obroty 1

– odstawić do wyrośnięcia

– do wyrośniętych drożdży dodać cukier, mąkę, jajka, czas 1 minuta, naczynie zamknięte, interwał

– odstawić do wyrośnięcia

racuchy na śniadanie

Na patelnię wlać olej, dno całe powinno być zakryte.Olej musi być mocno rozgrzany, ale podczas smażenia zmniejszyć do minimum.  Smażyć trzeba na tz. głębokim tłuszczu. Dużą łyżką nabrać ciasta i wlać na gorący olej. Smażyć z dwóch stron, aż staną się złotawe.

drożdżowe placuszki

Wyłożyć na papierowych ręczniczkach, dla pozbycia się nadmiaru tłuszczu. Podawać ciepłe, oblane zmiażdżonymi truskawkami lub innymi owocami. Posypać cukrem pudrem.

Smacznego