Bardzo dobre danie, lubię czuć smak szparag. Najlepiej jak są świeże, ale czasami trudno je dostać. Tym razem też użyłam ze słoiczka.

danie z kurczaka

Piersi kurze pokroić w mniejsze kawałki, doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Z ostrą delikatnie, to danie nie ma być pikantne.

Szparagi umyć pod bieżącą wodą. Białe szparagi obrać i odłamać twarde końcówki. Zielone obrać tylko do 1/3 wysokości łodygi. Również odłamać twarde końcówki.

Jeśli użyjecie ze słoika to szparagi odcedzić.  Wszystkie szparagi pokroić na 5 cm kawałki.

kurczak ze szparagami

Na patelni rozgrzać olej lub oliwę i obsmażyć cebulkę pokrojoną drobno i czosnek. Cebulka tylko musi zmięknąć, dodać pokrojone w plasterki pieczarki, smażyć aż pieczarki puszczą wodę. Wlać wino i gotować na małym ogniu aż wino prawie wyparuje. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wywarem i wlać na patelnię. Zagotować dokładnie wymieszać. Dodać gałkę.

Wlać śmietanę i doprawić do smaku solą i pieprzem.

danie z piersi kurzych

Mięso włożyć do żaroodpornego naczynia, dodać szparagi, zalać sosem.

Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 C i piec  35-40 minut.

Podawać z makaronem lub ryżem.

Smacznego.