Taką drożdżówkę to każdy musi mieć w swoim zeszycie z przepisami. Żadnego wyrastania od razu do piekarnika. Dziękuję dziadkowi Tadkowi za przepis. Pozdrawiam. Drożdżówka jest cudna, skończyłam pracę o 20.00 i jeszcze piekłam 🙂 Nie mogłam się powstrzymać.
Przepis na thermomix na dole.
Kruszonka – masło, mąkę, cukier i cukier waniliowy szybko ugnieść formując kruszonkę.
Ciasto – do garnuszka wlać mleko, cukier, cukier waniliowy, masło. Postawić garnek na małym ogniu i podgrzewać. Temperatura nie może przekroczyć 50 C. Tylko lekko letnie i natychmiast zdjąć z ognia. Dodać jajka i pokruszone drożdże. Masa musi nabrać powietrza i wszystko dokładnie połączyć. Za pomocą trzepaczki lub miksera chwilkę ubijać. Dodać mąkę i olej, dokładnie wyrobić ciasto. Dobrze będzie jeśli użyjecie miksera, można równa również zagnieść rękoma. Ugniatać około 3 minut. Dodać rodzynki i wymieszać. Rodzynki można ominąć jak nie lubicie.
Blaszkę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Na górze rozsypać kruszonkę.
Pieczenie – ciasto wstawić do zimnego piekarnika i nastawić temperaturę 100 C i piec 30 minut. Następnie zwiększyć do 160 C i piec jeszcze 25 minut.
Polecam, drożdżówka jest łatwa i każdy ją wykona a do tego przepyszna.
Thermomix
Ciasto
- do naczynia miksującego dodać masło, mleko, cukier, cukier waniliowy, jajka, drożdże, wymieszać obroty 4, czas 2 minuty, temperatura 50 C
- dodać mąkę i olej, naczynie zamknięte, interwał, czas 3 minuty
- dodać rodzynki, wymieszać interwał 5 sekund, nie są konieczne
kruszonka
- do naczynia miksującego dodać mąkę, cukier, masło, cukier waniliowy, wymieszać obroty 6 czas 10 sek
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.